tape
40 jaar 't Vlaams Stripcentrum

Nieuwsbrief

Jaargang 9 – zomer 2020 – juli

Het blijft een nare tijd… Maar we laten het niet aan ons Strip-hart komen!

Beste stripvrienden,

Sinds 20 mei is het stripcentrum weer in de running! Al blijft het hardnekkige virus ons allemaal parten spelen. Het leek erop dat het coronaprobleem opgelost geraakte. Maar niets is minder waar! We zullen er nog een hele tijd rekening mee moeten houden. Daarom zullen we bepaalde activiteiten aan de situatie moeten aanpassen. Onder andere de jaarlijkse Wilrijkse Stripdagen… We hadden onze 40ste verjaardag wel anders voorgesteld.

Maar we hebben ook leuke dingen te vertellen. In verband met onze verjaardag brengen we een serigrafie van “ De hoed van Geeraard de duivel “! Mooi, mooi! Wij zijn in ieder geval tevreden met het resultaat!

En momenteel loopt onze traditionele zomeruitleen weer! De vakantie is het ideale moment om wat bij te lezen!

Veel leesplezier en een deugddoende vakantie!

Vanwege het ganse medewerkersteam

Familie Dust toren
Dust met mondmasker

Opfrissing van de regels!

De Corona-spelregels van ‘t Vlaams Stripcentrum vzw

106630297 stop viruseskopie
Toegang tot de stripbibliotheek:
 1. Maximum 5 bezoekers (buiten dienstdoende medewerkers) tegelijk in de bib. Anderen wachten buiten. We brengen merktekens aan op de grond voor de bibetalage.
 2. We zorgen dat deur van de gang, links van de bibdeur, los is. Dan kunnen de bezoekers bij slecht weer daar in de gang wachten. Ook daar moeten we vragen de afstand (ca. 1.5 m) te vrijwaren.
 3. Bij het betreden van de bib bent u verplicht om de handen te ontsmetten met desinfecterende handgel. Er staat een handpompje klaar.
 4. Het dragen van een mondmasker is verplicht!
 5. Er moet betaald worden met Bancontact. EN BINNEN AFZIENBARE TIJD MET PAYCONIQ!
 6. Uiteraard vragen we om voldoende ruimte aan mekaar te geven! Elkaar passeren kan zonder probleem. Wees een gentleman of een lady!
 7. Het koffiemachine is helaas buiten dienst. Dus even zonder een bakkie troost!
Toegang tot de stripwinkel:
 1. Maximum 2 bezoekers (buiten dienstdoende medewerkers) tegelijk in de bib. Anderen wachten buiten. We brengen merktekens aan op de grond voor de winkeletalage.
 2. We zorgen dat deur van de gang, links van de bibdeur, los is. Dan kunnen de bezoekers bij slecht weer daar in de gang wachten. Ook daar moeten we vragen de afstand (ca. 1.5 m) te vrijwaren.
 3. Bij het betreden van de winkel bent u verplicht om de handen te ontsmetten met desinfecterende handgel. Er staat een handpompje klaar.
 4. Het dragen van een mondmasker is verplicht!
 5. Er moet betaald worden met Bancontact.
 6. Uiteraard vragen we om voldoende ruimte aan mekaar te geven! Elkaar passeren kan zonder probleem. Wees een gentleman of een lady!
(Bij) Na het CORONA-tijdperk

VAKANTIE IN ‘T VLAAMS STRIPCENTRUM …

Zomeruitleen 2020
Lees in uw kot

VAKANTIE IN ‘T VLAAMS STRIPCENTRUM …

Vakantie regeling

Afhalen mogelijk…

Daar nu de bibliotheek op zaterdag geopend is tussen 10.30 u en 14.00 u bestaat de mogelijkheid om uw bestellingen/stripabonnementen af te halen in de stripwinkel. Let wel, als er een winkelverantwoordelijke aanwezig is! Het is dus geen garantie! Misschien best eerst even bellen (03/827.44.26) tijdens de openingsuren op zaterdag of er iemand van dienst is die je kan helpen?

Dust met mondmasker

Wilrijkse Stripdagen wordt Wilrijkse Stripdag !!!

Voorlopige affiche !!

Voorlopige affiche !!

't Vlaams Stripcentrum

Wegens dat fantastisch virusje zijn we genoodzaakt om onze traditionele jaarlijkse Wilrijkse stripdagen aan te passen. Het wordt dit jaar maar één Stripdag in één zaal. Maar we dachten, beter iets dan niets! Het zal voor de stripliefhebbers goed zijn dat ze nog eens kunnen buitenkomen… Hieronder het aangepaste programma…

PROGRAMMA:

 • Presentatie van de 8 nieuwe albums uit de Fenix-collectie. Mogelijkheid om de voor ingetekende albums af te halen en opnieuw in te tekenen voor de jaargang van 2021.
 • Presentatie van StripKiosk nummer 6. Mogelijkheid om de abonnementen af te halen en te herabonneren voor jaargang 3 – 2021.
 • Om onze 40ste verjaardag wat in de verf te zetten presenteren we de uitgave van een serigrafie van de aankondigingsstrook van “ De hoed van Geeraard de duivel “ van Nero. (zie verder in de nieuwsbrief)
 • De grote Virus Signeersessie (Uitgestelde signeersessie van 2 mei – zie ook verder!) >> Welke tekenaars er zullen aanwezig zijn, delen we later nog mee!
 • Uitgeverij Comic Watch presenteert een nieuw album uit de reeks 24/7 – deel 3. Patrick Van Oppen zal er ook bij zijn om het signeren!
 • Verkoopstand met aanbiedingen uit onze stripwinkel + strips van de signerende tekenaars.
 • En de toog is open om tijdig een natje te kunnen halen. Let wel! Dit jaar geen droogje!

Serigrafie “ De Hoed van Geeraard de Duivel “

Deze kunstdruk verschijnt ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van ‘t Vlaams Stripcentrum vzw. Hij stelt de aankondigingstekening voor van het Nero-verhaal De Hoed van Geeraard de Duivel, getekend door Marc Sleen. Deze tekening verscheen oorspronkelijk in de krant Het Volk op 1 april 1950. Voor deze gelegenheid heeft Dirk Stallaert de inkleuring uitgevoerd. De hoed van Geeraard de Duivel is het logo van ’t Vlaams Stripcentrum, en dat reeds gedurende 40 jaar. Deze serigrafie werd gedrukt in een oplage van 250 exemplaren. Alle exemplaren werden genummerd. Formaat: 50 x 70 cm. Verkoopprijs: € 25 (Maximum 2 ex. per persoon)

>> Zoals reeds vermeld wordt deze kunstdruk gepresenteerd op 3 oktober…

Serigrafie “De Hoed van Geeraard de Duivel“
Favicon
De hoed van geeraard de duivel
StripKiosk

>>> Stripkiosk 6 zal verschijnen op de Wilrijkse Stripdag op 3 oktober !

StripKiosk 2020 – 2de jaargang

Afhaling: € 45
Verzending Belgïe: € 56
Verzending Nederland: € 60

Rekeningnr.: BE 40 0689 1048 4463

(BIC: GKCCBEBB)

Met vermelding: “Stripkiosk 2020”

Verschenen !!!!!!

Premiumalbum
Premiumalbum
Cover in JPEGkopie
Afbeelding2kopie
Alle stripkioskenkopie
Reeds verschenen

Fenix-albums 2020

Alle 8 albums worden gepresenteerd tijdens de Wilrijkse Stripdag op zaterdag 3 oktober !

Fenix albums 2020
't Vlaams Stripcentrum

Het virus blijft in ons midden…

De Virushappening krijgt een herkansing tijdens de Wilrijkse Stripdag op zaterdag 3 oktober!

Alle uitgaven zullen die dag aangeboden worden! Wij hopen natuurlijk dat alle tekenaars erbij zullen zijn?

Meer info volgt!

Het virus blijft in ons midden…

Daedalus, Gevederde kwaliteit!

Ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn? Daedalus brengt kwalitatieve albums uit! Het betere werk zeg maar… Daarom willen we toch enkele reeksen eens extra in picture houden. Natuurlijk.. ieder zijn meug… maar toch…

DE DAG WAAROP….

Nieuwe feelgood-serie over een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf.

Clementien loopt in het leven een beetje verloren. Zij is de richting kwijt en zoekt bijgevolg naarstig naar een antwoord op al haar existentiële vragen. Gelukkig zit het leven ook vol verrassingen, wijze lessen en toevallige ontmoetingen, als je er maar voor openstaat. Wie weet… misschien heeft Clementien de weg naar het geluk al lang gevonden?

De dag waarop de bus zonder haar vertrok
De dag waarop ze haar vlucht nam
e dag waarop ze niet naar Compostella ging

Hardcovers
72 pagina’s
VP: € 19.95

DE WIJSHEID VAN MYTHES

Een collectie bedacht en geschreven door Luc Ferry Spectaculaire epen, almachtige goden, formidabele gevechten met dieren, uitzonderlijke helden… De Griekse mythologie is een onuitputtelijke bron van wonderlijke en spannende avonturen, die tegelijk ook ongelooflijke lessen in wijsheid bevatten. Op die manier wordt ze trouwens over de hele wereld onderwezen en maakt ze nog steeds deel uit van onze schoolprogramma’s. Ontdek voor het eerst de grote Griekse verhalen in een reeks stripverhalen die trouw blijven aan de originele teksten en verrijkt zijn met aanvullende dossiers die de filosofische betekenis en het culturele erfgoed van elke mythe analyseren.
DE WIJSHEID VAN MYTHES

Softcovers – VP: € 8.95 en Hardcovers – VP: € 19.95 (56 pagina’s)

Deze zomer lanceert Daedalus de nieuwe jeugdcollectie

Diedeldus...

Daarin verschijnen o.a. Dans met mij, Dagboek van een krijger en Enola Holmes. Van die laatste reeks komt er naast de reguliere softcover ook een gelimiteerde hardcover.

ENOLA HOLMES

Als Enola Holmes, het kleine zusje van Sherlock Holmes, de beroemde detective, ontdekt dat haar moeder is verdwenen, voorvoelt zij als het ware dat zij de enige is die dit mysterie zal kunnen oplossen. Gewiekst en vindingrijk als zij is, slaagt zij erin het familiedomein te ontvluchten en te ontsnappen aan het vreselijke idee van haar twee grote broers om haar naar een kostschool voor deftige jongedames te sturen. Zoekend naar haar verdwenen mama slaagt zij erin nog andere vermisten te hulp te schieten, bloedstollende avonturen die zich allemaal afspelen in groezelige Londense achter- en havenbuurten.
Enola Holmes - DANS MET MIJ

De zus van Sherlock Holmes speelt de hoofdrol in deze detective-serie, gebaseerd op de jeugdboeken van Nancy Springer! Binnenkort een Netflixfilm met Millie Bobby Brown (Stranger Things) en Henry Cavill (Superman, The Witcher) Naast de reguliere softcover (VP: € 8.95) verschijnt er ook gelijktijdig een gelimiteerde hardcover (VP:€19.95) Het eerste deel ligt op 18 september 2020 in de winkel.

Berichten

DANS MET MIJ

Nieuwe jeugdserie over de passie voor dansen!

Met ouders die zich goed in hun vel voelen en een zusje dat zich tot buitengewoon keukentalent ontpopt, heeft Céleste het moeilijk om een eigen plek te veroveren. Misschien lukt het met de hiphoplessen die ze sinds kort volgt? Wanneer Céleste verneemt dat er een regionale danswedstrijd wordt georganiseerd, stelt ze een groep samen om deel te nemen. Vanaf dat ogenblik is de wedstrijd alles waar ze aan denkt. Ze stelt alles in het werk om de wedstrijd te winnen en haar ouders trots te maken! Als er tenminste geen misstappen bij het dansen komen kijken.

Dans met mij - pagina 3
Dans met mij - pagina 6

Softcover
48 pagina’s
VP: € 8.95

Dans met mij

Uitgeverij Indruk zorgt ervoor dat we toch met dat banale virus kunnen lachen… Een aanrader!

WIJ MOGEN NIET KLAGEN...

INdruk heeft de corona-cartoons van Charel Cambré gebundeld in een mooi verzorgd vierkant album. Speciaal voor dit album schreef viroloog Marc van Ranst het voorwoord.

WIJ MOGEN NIET KLAGEN...

MINECRAFT, DE STRIP

Bekend van Nintendo. Beleef een uniek en officieel Minecraft-avontuur… in stripvorm! Uitgegeven bij Condor.

David is net verhuisd en vindt zijn nieuwe school maar niks. Maar gelukkig is er Minecraft! In de wereld van deze game kan hij gewoon afspreken met zijn vertrouwde vriendengroep. Samen beleven ze de spannendste avonturen. Dan besluiten de vrienden de ultieme uitdaging aan te gaan: ze reizen af naar de End om de Enderdraak te verslaan.

Een vrolijke, spannende en kleurrijke graphic novel over de kracht van vriendschap en de wereld van Minecraft. Officiële licentie van Mojang.

Favicon
MINECRAFT DE STRIP

Het onafgewerkte project: Suske en Wiske - De Sonometer…

Nadat Willy Vandersteen in 1959 Het Gouden Paard had afgerond, was het de bedoeling dat er een nieuw verhaal van Suske en Wiske in het weekblad Kuifje zou komen. De Sonometer zou het negende avontuur van Suske en Wiske in Kuifje worden, maar het bleef onafgewerkt. Tot op heden… Maar daar komt nu verandering in!

Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker… Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren… want de inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt! Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt.

Kenmerken van de diverse uitgaven:

 • SOFTCOVER: 56 pagina’s
  Aangekondigde verkoopprijs: € 7.99
 • HARDCOVER: 64 pagina’s: 56 blz + 8 extra dossierpagina’s
  Aangekondigde verkoopprijs: € 14,99
 • LUXE: 68 pagina’s: 56 blz + 8 extra dossierpagina’s + 4 pagina’s schetsen Full colour Linnen rug Gesigneerde prent Oplage: afhankelijk van het aantal voorintekeningen.
  Aangekondigde verkoopprijs: € 60 euro
 • SUPERLUXE VELOURS: 68 pagina’s: 56 blz + 8 extra dossierpagina’s + 4 pagina’s schetsen Full colour Velours uitvoering Gesigneerde prent Oplage: afhankelijk van het aantal voorintekeningen.
  Aangekondigde verkoopprijs: € 100 euro
 • GROOT FORMAAT LUXE: Zwart/wit 56 blz (geen extra pagina’s dus) Groot formaat uitvoering Twee gesigneerde ex-librissen Oplage: afhankelijk van het aantal voorintekeningen.
  Aangekondigde verkoopprijs: € 150
Suske en Wiske De Sonometer
Suske en Wiske De Sonometer detail

AANDACHT! Daar de luxe-uitgaven beperkt zijn, vragen wij om tijdig te reserveren. De reserveringen moeten binnen zijn ten laatste op 27 juli. Er kunnen van de luxes maar maximum 1 exemplaar per persoon worden gereserveerd. Het blijft natuurlijk afwachten hoeveel exemplaren we uiteindelijk toegewezen krijgen! Daarom worden de reservaties per datum genoteerd. Wie eerst komt eerst maalt!

Agenda 2020

Fenix-albums en nummers van StripKiosk kunnen aangekocht of afgehaald worden op de volgende stripevenementen….

Dust stripbeurskopie

10 mei: Knokke-Heist (Int. Stripfestival Knokke-Heist) (*)
16 en 17 mei: Eindhoven – NL (Brabants Stripspektakel) (*)
24 mei: Gent (Gentse stripbeurs) (*)
30 & 31 mei: Haarlem – NL (Stripdagen Haarlem) (*)
31 mei: Leopoldsburg (6e Stripbeurs Leopoldsburg )
21 juni: Kalmthout (Stripdag Kalmthout)
13 september: Aalst (9e Aalsterse Stripbeurs)
19 september: Temse (Spirits Grote Signeerdag)
3 oktober: Wilrijk (Wilrijkse Stripdagen – 30ste editie)
10 & 11 oktober: Breda -NL (Stripfestival Breda)
18 oktober: Geraardsbergen (9e Stripfestival Geraardsbergen)
=> verschoven van zondag 15 maart
15 november: St Truiden (3e Stripbeurs St Truiden)
29 november: Gent (Gentse Stripbeurs najaar editie)
6 december: Heist-op-den-Berg (9e Heistse Strip-DVD beurs)
13 december: Zevendonk – Turnhout (Ledendag)

(*) Al deze stripevenementen zijn geannuleerd ivm de Corona-crisis..

Onze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine stukjes informatie die je internetbrowser opslaat op jouw computer. Wij gebruiken cookies om bijvoorbeeld het inloggen op onze website gemakkelijker te maken en om statistieken bij te houden.  Lees meer