tape
40 jaar 't Vlaams Stripcentrum

Nieuwsbrief

Jaargang 9 – september 2020

Beste stripvrienden,

Mag het najaar weer meer (strip)soelaas brengen….
Aan de uitgeverijen zal het niet liggen. De meeste hebben
een overvolle uitgave-agenda! Misschien te veel van het
goede zelfs? Maar hopelijk kunnen er toch nog enkele
stripevenementen door gaan!

Wij zijn in ieder geval op 3 oktober present! Al is het in afgeslankte versie! Alvast welkom en tot dan!

Dit jaar wat minder maar in 2021 gaan we terug volruit!

Familie Dust toren
Dust met mondmasker
40 jaar 't Vlaams Stripcentrum

ALLES VAN WAARDE

Alles van Waarde is een fototentoonstelling in de MASboulevard die loopt van mei 2021 tot januari 2022.

Alles van waarde

Wat?

Alles van Waarde is een fototentoonstelling in de MAS-boulevard die loopt van mei 2021 tot Januari 2022. De tentoonstelling toont mensen en groepen in Antwerpen die samen iets koesteren wat ze waardevol vinden en willen bewaren voor de toekomst: een collectie, traditie, ambacht, een sport, feest, gewoonte, een bijzondere plek… Alles van Waarde toont de mensen achter erfgoed. En zegt zo ook iets over wat dat erfgoed allemaal kan zijn: alles wat van waarde is voor mensen.

Erfgoedselfies van Antwerpenaars

Tussen september en december 2020 reizen onze fotografen door de stad om individuele en groepsportretten te maken van groepen Antwerpenaars: een vereniging, een fanfare, een wijkcomité, een school, een sportclub, een bedrijf… Het kan ook een lossere verzameling. Individuele stadsbewoners zijn. Voorwaarde is dat ze samen iets koesteren wat ze waardevol vinden, wat ze willen delen en doorgeven, waar ze moeite voor doen, waar hun hart van vol is en hun mond van overloopt. Zo’n groep kan dus heel uiteenlopend zijn: radiomakers, verzamelaars, boomchirurgen, wijkbewoners, voorzangers, freerunners, heemkundigen, imkers, balletdansers, straatvrijwilligers, zaalvoetballers…. De foto’s zijn eenvoudige portretten tegen een neutrale achtergrond. Naast honderden individuele portretten maken we ook telkens een groepsportret. Voor de individuele portretten zoeken we samen met de groep naar een gemeenschappelijk element: een uniform, merkteken of een voorwerp dat elke geportretteerde herkenbaar maakt als lid van de groep.

OPROEP!

OP ZONDAG 27 SEPTEMBER KOMT
FOTOGRAAF DRIES LUYTEN
IN OPDRACHT VAN STAD ANTWERPEN (MUSEUM EN ERFGOED)
VRIJBLIJVEND FOTO’S NEMEN
VAN
STRIPLIEFHEBBERS/STRIPLEZERS
VOOR DEZE TENTOONSTELLING
DIT TUSSEN 10.30 u EN 12.30 u
DUS BEN JE BIJ DEZE VRIENDELIJK UITGENODIGD!

Alles van waarde oproep

Wilrijkse Stripdag op 3 oktober:

Voorlopige affiche !!

Signerende tekenaars: (Alfabetisch)

 • Ivan Adriaanssens
 • Charel Cambré
 • Patrick Cornelis
 • Steven de Rie
 • Sirow Di Rosso
 • Franky Drappier
 • Erwin Sels (Ersel)
 • Wim Swerts
 • Steve Van Bael
't Vlaams Stripcentrum

PROGRAMMA:

 • Presentatie van de 8 nieuwe albums uit de Fenix-collectie. Mogelijkheid om de voor ingetekende albums af te halen en opnieuw in te tekenen voor de jaargang van 2021.
 • Presentatie van StripKiosk nummer 6. Mogelijkheid om de abonnementen af te halen en te herabonneren voor jaargang 3 – 2021. Je kan dit ook online!
 • Om onze 40ste verjaardag wat in de verf te zetten presenteren we de uitgave van een serigrafie van de aankondigingsstrook van “ De hoed van Geeraard de duivel “ van Nero. (zie verder in de nieuwsbrief)
 • De grote Virus Signeersessie (Uitgestelde signeersessie van 2 mei)
 • Arcadia vzw is ook aanwezig en biedt zijn nieuwe albums aan!
 • Uitgeverij Hauwaerts brengt wat nieuws en brengt Erwin Sels mee! Die signeert o.a. zijn nieuw album van “ De pioniers van de nieuwe wereld “!
 • Verkoopstand met aanbiedingen uit onze stripwinkel + strips van de signerende tekenaars.
Favicon

Wegens coronamaatrdegelen kunnen we geen dranken of eten

aanbieden aan bezoekers. Hiervoor moet je zelf zorgen.

Je kan terecht vanaf ca. 13.00 u in het aanpalende café TspanT

Serigrafie “ De Hoed van Geeraard de Duivel “

Deze kunstdruk verschijnt ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van ‘t Vlaams Stripcentrum vzw. Hij stelt de aankondigingstekening voor van het Nero-verhaal De Hoed van Geeraard de Duivel, getekend door Marc Sleen. Deze tekening verscheen oorspronkelijk in de krant Het Volk op 1 april 1950.

Voor deze gelegenheid heeft Dirk Stallaert de inkleuring uitgevoerd.

De hoed van Geeraard de Duivel is het logo van ’t Vlaams Stripcentrum, en dat reeds gedurende 40 jaar.

Deze serigrafie werd gedrukt in een oplage van 250 exemplaren. Alle exemplaren werden genummerd. Formaat: 50 x 70 cm.

Verkoopprijs: € 25 (Maximum 2 ex. per persoon)

>> Zoals reeds vermeld wordt deze kunstdruk gepresenteerd op 3 oktober…

De hoed van geeraard de duivel

Toegang tot de Wilrijkse stripdag:

Daar we nog niet van dat lastige beestje vanaf zijn, moeten we ons nog aan wat maatregelen houden…

 • Mondmasker verplicht binnen in de zaal
 • Handen ontsmetten aan de ingang
 • Zoveel mogelijk de 1.5 meter afstand toepassen
 • Maximum 20 bezoekers toegelaten in de zaal. Volg de richtlijnen van onze portier

>>> Stripkiosk 6 zal verschijnen op de Wilrijkse Stripdag op 3 oktober !

StripKiosk - Nummer 6

Fenix-albums 2020

Alle 8 albums worden gepresenteerd tijdens de Wilrijkse Stripdag op zaterdag 3 oktober !

Fenix albums 2020
't Vlaams Stripcentrum
Dustje vliegende boek

BETALEN MET PAYCONIQ!

BINNENKORT MOGELIJK

IN GANS HET

STRIPCENTRUM !

PAYCONIQ

IN DE STRIPBILIOTHEEK:

Momenteel kan er al betaald worden via PAYCONIQ in de bibliotheek. Let wel, nu kan je nog kiezen tussen te betalen met cash, Bancontact of PAYCONIQ. Dit nog tot 30 september.

Vanaf 1 oktober wordt Bancontact in de bibliotheek afgeschaft. Dus enkel nog in cash of met PAYCONIQ!

 

IN DE STRIPWINKEL:

Binnenkort is het ook mogelijk om met PAYCONIQ te betalen in onze stripwinkel. Zodra de QR-code voor de stripwinkel in ons bezit is, kan er betaald worden in cash, met Bancontact (dat blijft!!) en PAYCONIQ!

Let wel, je kan maar maximum € 500 betalen met PAYCONIQ per dag! Hou daar rekening mee!

Aandacht: Mogen wij vragen om in de toekomst zo weinig mogelijk met cash te betalen. Uiteraard is dit geen verplichting. Het blijft uw keuze.

't Vlaams Stripcentrum

‘t Vlaams Stripcentrum is vennoot (affiliate) geworden van Sideshow Collectibles.

Sideshow logo

‘t Vlaams Stripcentrum is Affiliate geworden bij Sideshow Collectibles. Binnenkort plaatsen we meer beeldjes online die jullie via onze partner links kunnen bestellen. Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen – abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. Op deze manier hopen we onze vereniging extra te sponseren. We zoeken naar Collectibles waar de verzending naar België gratis is. In de toekomst zullen we een apart nieuwsbrief uitsturen waar we nieuwe collectibles in voorstellen. Let op dit staat los van jullie lidmaatschap bij het ‘t Vlaams Stripcentrum dit zijn collectibles die jullie rechtstreeks bij de importeur aankopen en ‘t Vlaams Stripcentrum krijgt daar een percent op om onze kosten te dekken.

Met trots stellen we jullie dit prachtige Wonder Woman Premium Format ™ -figuur voor.

LET OP! Dit beeldje is enkel via onze website te koop. 

Fans van deze mythische superheldin zullen het Wonder Woman-beeld zeker een essentiële aanvulling voor hun collectie vinden!

 

Waldin

De kronieken van Thesnia

Patrick Cornelis (Virus) heeft niet stil gezeten…. Deze maand komt het fantasy-strip “ Waldin “ uit. Juist op tijd voor de Wilrijkse Stripdag van 3 oktober. Patrick en Sirow zullen met plezier dit album signeren!

Waldin cover

Waldin is een wervelend epos over ridders en vikingen, draken en elfen, liefde en magie.

Het verhaal draait om twee krachtige magische stenen, de seleniet en de obsidiaan, die leven en dood beheersen. De stenen zijn vele eeuwen geleden verloren gegaan, maar een kwaadaardig ras van meedogenloze vikingen, de hyrux, vond de Seleniet diep begraven in hun kale land. Ze gebruiken zijn macht om een monsterlijke draak te besturen en vallen het koninkrijk Thesnia aan met een enorm leger. Hier hopen ze de Obsidiaan, de nog krachtigere steen van de dood, te vinden om de hele wereld te regeren!

Waldin, de kronieken van Thesnia

1. Obsidiaan

Softcover 40 blz

€ 9.95

de7833cfc360dfed326e786ca814e72e3f0f8577
d1952a9d1ceedc3acbc00da4188132de4fa18697
089b1e0e40f3a3f4863976244f6fba35416df39d

DE NIEUWE AVONTUREN VAN ROODBAARD

‘Al die willen te ka’p’ren varen, moeten mannen met baarden zijn’, Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon wisten het maar al te goed toen ze in 1959 met Roodbaard het ruime sop kozen. De schrik van de zeven zeeën, de demon van de Caraïben, het zijn maar enkele van zijn bijnamen. Je hoort het al.. Roodbaard is de ultieme piraat. Vijftien jaar na het vorige deel mag de rum eindelijk weer uit de kast! De langverwachte terugkeer van de beroemdste piraat van de Frans-Belgische strip: Vanaf 2 september ligt het album al in de winkel. Na 15 jaar bezorgen Jean-Charles Kraehn en Stefano Carloni Roodbaard een tweede leven met een adembenemend scenario. Jean-Michel Charlier waardig en de meesterlijke tekeningen in de lijn van Victor Hubinon.

Roodbaard NA1

Roodbaard, Eric, Baba en Driepoot zijn nu kaapvaarders voor de koning. Ze gaan op jacht naar “Het Spook”, een mysterieuze piraat die de planters van Pamticoe Sound afperst. Er ontspint zich een dodelijke kaapvaart tegen een gewetenloze tegenstander…

Jean-Charles Kraehn en Stefano Carloni zorgen met dit verhaal voor een terugkeer door de grote poort voor Roodbaard. Met dit eerste deel van een tweeluik vinden ze het perfecte evenwicht tussen een respectvol eerbetoon aan de scheppers, JeanMichel Charlier en Victor Hubinon, en de noodzakelijke modernisering van de mythe! Het slot van dit tweeluik volgt snel.

Softcover: € 8.50 en Hardcover: € 16.95 (Beperkte oplage)

Roodbaard NA1 5
Roodbaard 2020
Speciale cover voor Stripweb
dsc 0016

Hardcover

64 blz

€ 18.95

ZON KRIJGT EEN VERVOLG...
wl800wp600hl600hp750q85 zonss

Hardcover

88 blz

€ 19.95

wl800wp600hl600hp750q85 Licht

Het langverwachte vervolg op Zon

De voortvluchtige Lucien strandt in een circus aan de andere kant van het land, waar niemand hem vragen stelt over waar hij vandaan komt. Hij mag er aan de slag als manusje-van-alles en wordt met open armen ontvangen door de circusfamilie. Behalve Ritus, die mag Luc niet. Hij doet er alles aan hem in diskrediet te brengen bij Bernt, die de jongen in zijn armen heeft gesloten. Wanneer Ritus een krant uit het Noorden vindt, met Lucs foto op de voorpagina, heeft hij de geknipte aanleiding om de jongen te chanteren…

Door Wilbert van der Steen (Ayak + Por), de Nederlandse stripmaker en cartoonist Intiem en aangrijpend avonturenverhaal over een jongen op zoek naar het licht in zijn leven “Er zit zoveel in Zon dat je de strip gerust een paar keer na elkaar kan lezen.” – Stripspeciaalzaak.be

BEIDE STRIPS GELEZEN ….

wilbertvandersteen
Licht 2
Licht 1
BEIDE STRIPS GELEZEn.

Daedalus lanceert de conceptreeks "West legends"

Jean-Luc Istin biedt je de eerste conceptreeks van het westerngenre ter wereld. De naam is: West Legends.

Jean-Luc Istin, conceptdirecteur bij de Franse uitgeverij Soleil, heeft met West Legends weer een nieuw concept uitgewerkt voor een reeks met complete verhalen per album waarvan elk verhaal het werk is van verschillende auteurs. Het eerste seizoen telt zes delen. In elk van de zes albums komt een legendarische westernheld aan bod die een niet eerder verteld, fictief avontuur beleven. Deel 1 over Wyatt Earp is inmiddels in het Frans verschenen en is getekend door Givanni Lorusso op scenario van Olivier Peru. De volgende delen hebben Billy the Kid, Sitting Bull, Buffalo Bill, Wild Bill Hickok en Bucth Cassidy & The Wild Bunch in de hoofdrollen. Aan deze reeks hebben ook nog de volgende tekenaars en scenaristen meegewerkt: Nicolas Jarry, Andrea Fattori, Lucio Leoni, Laci Vladimir Krstic, Luca Merli, Christophe Bec en Fred Duval.

West Legends.

WEST LEGENDS 1/6: Wyatt Earp’s last hunt

West Legends 1
westa

18/09: Hardcover – 64 blz – € 19.95

(Gelim. uitgave!)

4/09: Softcover – 64 pagina’s – € 9.95

Nieuwe strips voor de jeugd!
Investeren in de stripliefhebbers van morgen….

wl800wp600hl600hp750q85 Yasmina 1

Yasmina wordt een reeks !!

Een 11-jarige foodie neemt het op tegen een Voedingsreus…

De 11-jarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan ‘leent’ ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel.

Kleurrijk, grappig en heerlijk ontwapenend: een verhaal dat doet denken aan Roald Dahl

Softcover – 48 blz – € 7.50

Yasmina Afb2
wl800wp600hl600hp750q85 Yasmina en de Aardapeleters
Yasmina 1

Andere strips van Wauter Mannaert

Wauter M

Nieuwe stripreeks voor meisjes….

Lotta 1024x390 1
JZiDeZZ__400x400

Lotta houdt zielsveel van haar papa en haar zusje. Sinds de dood van haar mama, redden ze het met hun drietjes. Ook oma Toeps en Lotta’s beste vriendin, Bien, hebben een speciaal plekje in haar hart. Samen met deze vrolijke bende beleeft Lotta elke dag kleine en grote avonturen. Lotta is een meisje dat net ietsje anders in het leven staat dan andere meisjes. Ze is een beetje jongensachtig en soms ook wat onhandig, maar zijn we dat niet allemaal? Maak kennis met Lotta, een prettig gestoord rolmodel waarin elk kind zich zal herkennen.

* Gelezen in Tina magazine, razend populair bij meisjes
* Lotta doet de dingen op haar manier, ze is geen typisch meisje-meisje
* De Nederlandse Marloes De Vries put voor haar ideeën uit haar eigen jeugd

Softcover – 32 blz – € 6.50

wl800wp600hl600hp750q85 Lotta 1 page 1
wl800wp600hl600hp750q85 Lotta 1 page 4
wl800wp600hl600hp750q85 Lotta 1 page 3
9789462107533 lr

Angelique - Complot in het paleis

Verhaal in drie delen

In februari 1676 redde Guillaume de Saint-Béryl tijdens een wandeling langs de Seine een klein meisje dat op het punt stond te verdrinken. Het kind wordt naar de vader van de jongen gebracht, de in ongenade gevallen bediende van Lodewijk XIV. Door haar geheugenverlies wordt ze opgenomen in het gezin en Angelique gedoopt. Al snel laat Angelique zien dat ze bepaalde talenten heeft, zoals Spaans spreken of piano spelen. Door de jaren heen leert de tiener op haar beurt de kwalen van de armen te verlichten. Als de schande van de familie eindelijk is weggeveegd, zijn Pauline en Angelique welkom als bedienden bij de rechtbank van koning Lodewijk XIV, maar pas op voor samenzweringen, want die regeren Versailles achter de schermen! Angelique,

Angelique, Complot in het paleis 1
In september bij
Logo-Dark-Dragon-Books-zwart
Softcover - 64 blz - € 9.95
Jommeke expo 65 - links
300 JOMMEKES IN 1 UNIEKE COLLECTIE

JOMMEKE GOES CROWDFUNDING

Hoe fijn zou het zijn als je in één klap alle avonturen die Jommeke ooit beleefde in huis kan halen?! Voor jezelf, voor je kinderen of kleinkinderen of voor een fan die je hiermee een fantastisch cadeau kan bezorgen. Standaard uitgeverij en Ballon Media willen hun verjaardagsjaar nog wat meer kleur geven. Daarom organiseren we voor het eerst een crowdfunding-actie. ‘t Vlaams Stripcentrum wil zo’n actie zeker steunen en onze fans ook op de hoogte brengen! Een crowdfunding-actie zal enkel resultaat opleveren en dus deze unieke collectie, als de doelstelling is behaald! Halen ze dit niet, dan komt de collectie er niet en krijgen de fans ook hun geld terug! Dat wil zeggen dat ze aan 1500 Jommeke fans de kans geven om een unieke en gelimiteerde collectie aan te kopen!

Wat zit er in deze verzameling?

 • 60 Boekdelen met telkens 5 avonturen.
 • Formaat per boekdeel: 24 x 17 cm.
 • Garenloos gebonden en met één doorlopende tekening op de rug van alle boekdelen. 13.000 pagina’s avontuur en feelgood met Jommeke.

 

Let op! Dit is een tijdelijk en gelimiteerd aanbod aan € 199. Dat is € 0,66 per album!!! Snel zijn is dus de boodschap, want deze collectie komt maar op 1500 exemplaren uit.

Jommeke 65 jaar avontuur en 't Vlaams Stripcentrul
Jommeke expo 65 - rechts

‘De Sonometer’ ligt op 4 november in de rekken….

‘Vergeten’ Suske en Wiske na 61 jaar afgewerkt!

Suske en Wiske De Sonometer
Foto: Lieven Van Assche (Standaard Uitgeverij)
Foto: Lieven Van Assche (Standaard Uitgeverij)

Een ‘vergeten’ album van Suske en Wiske is na 61 jaar alsnog afgewerkt. Het avontuur ligt op 4 november in de winkel, maar loopt vandaag al in de Nederlandse krant De Telegraaf.

De Sonometer zou het negende album in de Blauwe Reeks worden: stripverhalen die Willy Vandersteen tekende voor het tijdschrift Kuifje, op vraag van Hergé. Om inspiratie op te doen voor het verhaal, dat in 1959 of 1960 had moeten verschijnen, reisde Vandersteen naar Azië. Maar verder dan de aanzet tot een verhaal – de uitvinding van ene professor Tellenbol zet de boel op stelten –, vier uitgewerkte pagina’s en één kladpagina geraakte hij niet. De strip werd stilgelegd, wat meteen het einde betekende van de samenwerking met Hergé.

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Suske en Wiske in 2020 haalde Standaard Uitgeverij het stripverhaal vanonder het stof. De Franse topscenarist François Corteggiani werkte het verhaal uit op basis van de schetsen, terwijl tekenaar Dirk Stallaert uit Gent het potlood vasthield. Standaard Uitgeverij koos niet toevallig voor Stallaert (64). Hij tekende jaren de avonturen van Nero, maar heeft sinds 2006 verschillende freelanceopdrachten voor Studio Vandersteen gedaan.

Tekeningen opgestuurd

Ironisch genoeg had Stallaert in 1982 al gesolliciteerd voor een job bij Studio Vandersteen. “Als twintiger had ik enkele tekeningen opgestuurd”, vertelde hij vorig jaar in uw krant. “Willy Vandersteen stuurde een brief terug, die ik nog altijd liggen heb. Hij moedigde mij aan, maar de boodschap was duidelijk: ik moest nog wat oefenen.” (dhs, jvds, blg) © GVA 29 en 30 aug. ‘20

Agenda 2020

Fenix-albums en nummers van StripKiosk kunnen aangekocht of afgehaald worden op de volgende stripevenementen….

Dust stripbeurskopie

10 mei: Knokke-Heist (Int. Stripfestival Knokke-Heist) (*)
16 en 17 mei: Eindhoven – NL (Brabants Stripspektakel) (*)
24 mei: Gent (Gentse stripbeurs) (*)
30 & 31 mei: Haarlem – NL (Stripdagen Haarlem) (*)
31 mei: Leopoldsburg (6e Stripbeurs Leopoldsburg )
21 juni: Kalmthout (Stripdag Kalmthout)
13 september: Aalst (9e Aalsterse Stripbeurs)
19 september: Temse (Spirits Grote Signeerdag)
3 oktober: Wilrijk (Wilrijkse Stripdagen – 30ste editie)
10 & 11 oktober: Breda -NL (Stripfestival Breda)
18 oktober: Geraardsbergen (9e Stripfestival Geraardsbergen)
=> verschoven van zondag 15 maart
15 november: St Truiden (3e Stripbeurs St Truiden)
29 november: Gent (Gentse Stripbeurs najaar editie)
6 december: Heist-op-den-Berg (9e Heistse Strip-DVD beurs)
13 december: Zevendonk – Turnhout (Ledendag)

(*) Al deze stripevenementen zijn geannuleerd ivm de Corona-crisis..

Onze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine stukjes informatie die je internetbrowser opslaat op jouw computer. Wij gebruiken cookies om bijvoorbeeld het inloggen op onze website gemakkelijker te maken en om statistieken bij te houden.  Lees meer