Nello en Patrasche
In november publiceerde Kennes het one-shot Nello en Patrasche waar het Vlaamse duo Griffo en Marc Legendre hun krachten bundelen om een nieuwe stripbewerking te maken van de Engelse roman ‘A Dog of Flanders’ (Een hond van Vlaanderen) van Marie Louise de la Ramée alias Ouida uit 1872. De inkleuring van de 104 pagina’s tellende strip werd verzorgd door Shirow Di Rosso!
Griffo en Marc Legendre zijn buren van elkaar, of ze wonen toch elk op een eiland van de Canarische Eilanden. Dat ze elkaar ontmoeten is dus niet geheel onmogelijk. De overleving leert ons dat Griffo en Marc op een dag samen in het mooie La Palma verhalen en ideeën aan het uitwisselen waren. Zo begon Griffo over zijn droom: Een nieuwe strip die het verhaal vertelt van Nello en Patrasche.
Nello en Patrasche heeft het allemaal. Het begint bij de schrijfster: Ouida (Marie Louise de la Ramée). Ze was een gedreven dierenrechtenactivist die haar verhalen in bed, achter gesloten gordijnen en bij kaarslicht, schreef in haar kamer in het Langham Hotel te Londen. Ze schreef haar hele leven haar ongezouten kritiek op wat haar niet aanstond in haar bijna journalistieke unieke pittige en brutale stijl. Niet evident in het Victoriaanse Engeland.
Toen A Dog of Flanders in 1872 verscheen waren er veel mensen die dachten dat het waar gebeurde feiten waren. Hondenkarren waren in de negentiende eeuw heel normaal en dierenmishandeling is, helaas, van alle tijden. Stof genoeg voor Ouida om het afschuwelijke lot van de trekhonden in beeld te brengen.
Wat ons bij de droom van Griffo brengt.
Hij dacht dat dit verhaal, dat zich afspeelt in het 19de eeuwse Antwerpen, ideaal was om er een Vlaamse Dickens van te maken (Ouida was tijdgenote van Charles Dickens).
De oude Stad vol Dickensiaanse personages en Victoriaanse toestanden tijdens de kerstperiode. De proefplaten en de eerste schetsen lagen al een hele tijd op het bureau van Griffo maar een uitgever bleef uit. Het verhaal werd een groot succes in Japan en de Verenigde Staten en werd reeds verschillende malen verfilmd, hoewel het in Vlaanderen nooit aansloeg, te Antwerps, te gedateerd en oninteressant: Een klein kereltje met zijn hond, wie zit daar op te wachten?
Griffo vroeg Marc Legendre om het scenario te schrijven waarin de focus zou liggen op de ontluikende scheepsindustrie en de teloorgang van het boerenleven. Ouida beschreef haar vierdaagse reis naar Vlaanderen sec en zonder grappige of kindvriendelijke taferelen. Miserie is niet appetijtelijk, er valt weinig te lachen als je geen eten hebt, toch? Marc Legendre respecteert het oorspronkelijke verhaal van Ouida en is er in geslaagd om het eigentijdser te maken zonder klef te worden, al blijft het een triest verhaal, met hier en daar mooie momenten voor onze helden. Al is het einde gekend, Nello stort zich op kerstavond teleurgesteld neer in de kathedraal van Antwerpen. Hij sterft van ontbering, met zijn hond in de armen gekluisterd, terwijl het maanlicht de kruisafneming van Christus voor zijn ogen ontsluiert…
Griffo en Marc Legendre hadden een ander eindbeeld in gedachte waardoor je toch met een goed gevoel kan eindigen.
Het verhaal
Nello is een arme weesjongen in een arm boerendorp aan de rand van de stad Antwerpen. Zijn moeder (die afkomstig is van de Ardennen) sterft als hij twee jaar oud is, en Nello blijft achter in de handen van zijn grootvader Johan Daas, een oude man die nog gevochten heeft in het leger van Napoleon.
Elke dag vervoert hij met zijn grootvader verse melk van de boerderij naar de burgers in de stad. Op een dag vinden ze langs de weg een door mishandeling uitgeputte trekhond, ‘Patrasche’, die daar achtergelaten is door zijn meester. Nello en zijn grootvader vangen het dier op. Nello en Patrasche worden een grote hulp voor de steeds ouder en zieker wordende Johan, die de melkhandel steeds meer moet overlaten in de handen van Nello en zijn hond. Desondanks ontwikkelt Nello zich als een gelukkige jongen: hij schept een intense vriendschapsband met zijn hond en het dochtertje van de lokale molenaar, Alois.
Bovendien blijkt Nello een begenadigd tekenaar te zijn. Tijdens zijn bezoeken aan de kathedraal van Antwerpen staat hij vol bewondering voor de schilderijen van Rubens, die voor hem een groot voorbeeld blijken te zijn. Hij is dan ook misnoegd als blijkt dat de twee schilderijen van de kruisafneming, op de zijaltaren, verborgen blijven voor het niet-betalend publiek, er vast van overtuigd dat Rubens het zelf nooit zo zou hebben gewild. Op een dag ziet hij in een tekenwedstrijd een kans om zijn talent te tonen aan de wereld.
Griffo
Griffo werd in Wilrijk geboren, en heeft altijd een warm hart gehad voor onze vereniging. We zijn dan ook zeer vereerd dat hij voor ons een ex-libris wilde maken die we konden gebruiken om het nieuwe seizoen te beginnen.
Onze Winter ex-libris 2022 is vanaf nu beschikbaar voor onze leden bij aankoop vanaf 25 euro*.
* Mits geldige strippas!