Marcel Uderzo (87) overleden
Op 24 januari overleed Marcel Uderzo, precies tien maanden na het overlijden van zijn beroemdere broer Albert Uderzo. Hij liep het coronavirus op in het ziekenhuis waar hij zich eigenlijk liet behandelen voor twee gebroken wervels. Marcel werd 87 jaar en had een eigen carrière naast het vele, anonieme assistentiewerk voor zijn broer.
De samenwerking bleef niet duren. Marcel wilde op eigen benen staan en dat kon Albert niet verdragen. Hij heeft het Marcel nooit vergeven. Marcel is echter nooit doorgebroken als striptekenaar.
Voor het allereerste Asterix-album sprong Marcel bij. Plaat 35 ging verloren en het was René Goscinny die hem vroeg of hij de plaat kon hertekenen.
Wie was Marcel?
Marcel was de zeven jaar jongere broer van Albert. Nadat hij was afgestudeerd, werkte hij voor zijn vader die snaarinstrumenten bouwde en herstelde. Hij sloot een akkoord met zijn strips tekenende broer Albert om hem in 1964 en 1965 naast zijn werk voor hun vader een jaar lang te helpen. Als autodidact leerde hij zo tekenen en inkten. Daardoor kon hij Albert helpen om zijn gelijktijdige productie voor de realistische luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure en wat later ook de komische stripreeks Asterix voor het weekblad Pilote te verzekeren. In 1966 werd Marcel door uitgeverij Dargaud aangeworven om afgeleide producten van Asterix te tekenen: behangpapier, schilderijtjes voor kinderkamers, mosterdglazen, enzovoort. Hij werkte dan nog steeds parttime.
In september 1967 wierf Albert zijn broer fulltime aan om mee te werken aan Tanguy en Laverdure tot de reeks in 1968 werd overgenomen door Jijé. Vervolgens verzorgde hij de inkting en inkleuring van zowat alle Asterix-albums. Deze samenwerking duurde tot februari 1972.
In 1974 werd de Asterix-productie door beide broers hernomen. De werkelijke tekenaar, of eigenlijk schilder van het Breugel-knipoogje in Asterix bij de Belgen, is van zijn hand. Het was het laatste album waaraan hij meewerkte. De relatie werd gespannen omdat Marcel op eigen benen wou staan en in 1979 blies Albert de samenwerking op. Sindsdien was de relatie gebrouilleerd en zagen ze elkaar enkel op begrafenissen van familieleden. Toen kon er nog een groet vanaf. Familieruzies waren schering en inslag bij de Uderzo’s. Albert kon ook niet opschieten met zijn zus Rina en over de ruzie met zijn eigen dochter Sylvie werden vele artikels gepubliceerd.
Na de wisselende samenwerkingsperiode tussen 1969 en 1979 lanceerde Marcel een eigen stripcarrière met de stripreeks Mathias, waarvan in de jaren 1980 drie albums verschenen. Tot zijn overlijden maakte hij vaak in samenwerking met scenarist Moloch (Michel Clatigny) tientallen eenmalige, realistisch of semi-humoristischgetekende strips. Hij tekende albums voor onder meer diverse subreeksen van Biggles, een paar erotische strips (onder het pseudoniem Cristini), enkele publicitaire strips, maar de meeste raakten niet vertaald. Het leverde hem ook geen substantiële carrière op. Tussen 2004 en 2009 legde hij zich ook toe op geïllustreerde jeugdromans.
Wie hem kende, kon hem benaderen voor commissions waarbij hij nog eens Asterix tekende. Dat werd meestal achter de schermen op stripfestivals verhandeld.
Bij het artikel op stripspeciaalzaak zie je een kleine galerij met dergelijke tekeningen.
Bron: stripspeciaalzaak