Aimée de Jongh krijgt stripmuur!
Dat Aimée de Jongh internationaal is doorgebroken staat buiten kijf. De Nederlandse stripauteur rijgt het ene na het andere stripsucces aaneen. Denk maar aan Bloesems in de herfst, Zestig lentes en Dagen van zand die recent verschenen zijn.
Dat ze daar ook voor in de schijnwerpers wordt gezet, is dan ook meer dan normaal. De Stripschapprijs heeft ze al gewonnen, de vertalingen van haar strips lopen in sneltempo op en nu krijgt ze zowaar een stripmuur in Brussel, toch nog steeds de hoofdstad van de strip.
Thema van de muur wordt haar Dagen van zand. De held-fotograaf, de zandstormen die door de Dust Bowl razen, maar ook elementen van de inwoners van Neder-Over-Heembeek: konijnen om het belang van de natuur aan te geven, maar ook symbolische elementen van het landschap van de noordelijke wijken, zoals de Sint-Niklaaskerk die vlakbij de muurschildering staat en de Japanse Toren.
De stripmuur is te bewonderen in de Léo XIII-straat 11 in Neder-Over-Heembeek, op de Leo XIII school. Op 23 november wordt het plechtig ingehuldigd. Met een trotse – terecht – Aimée de Jongh erbij.
Klaagzang
Met de muur van Aimée de Jongh erbij zouden er in Brussel dan 69 stripmuren zijn. Al zou het kunnen dat er 13 muren minder gaan zijn. De feministische actiegroep Noms Peut-Être wil dertien stripmuren in het Brusselse zien verdwijnen wegens “seksistisch en racistisch”.
Van Jommeke tot Kiekeboe en De Kleine Robbe, het zijn maar drie voorbeelden van stripmuren die actiegroep Non-Peut-Être problematisch vindt. Specifiek over ‘De Kleine Robbe‘ in het Bruparck in Laken zegt het collectief: “Het enige vrouwelijke personage op de tekening draagt een erg kort rokje. Ze wordt onnodig geseksualiseerd.”
En ook ‘Oh! Lieve Hemel’ van vier verdiepingen hoog op een gevel in de buurt van het Justitiepaleis valt niet in goede aarde. Daarop luren twee agenten naar de enige gekleurde man en de enige vrouw op het fresco, die bovendien nog eens naakt het straatbeeld versiert.
Verder vinden ze onder andere de fresco’s van de Smurfen (omdat de Smurfin als enige vrouw geen karakter heeft), Rik Ringers (waar Nadine afhankelijk wordt voorgesteld), de Kiekeboes intimiderend, vijandig, vernederend en kwetsend.
De actiegroep viseert niet alleen muurtekeningen die onder de bevoegdheid van het Brusselse stadsbestuur vallen, maar ook schilderingen op privé-gebouwen.
Het collectief deed in 2020 een eigen onderzoek naar de stripmuren, en daaruit bleek dat 85 procent van de helden op de muren mannen zijn, wat ook geldt voor 93 procent van de tekenaars.
Sinds 2018 zijn elf van de twaalf nieuwe stripmuren gemaakt door vrouwen of door een vrouw en een man. Bovendien is sindsdien ook het aantal vrouwelijke personages die als held wordt afgebeeld, gestegen.
Alle “problematische muurschilderingen”
Bronnen: Brussel.be, Bruzz, Visit.brussels, Eppo