De Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip gaat dit jaar naar Steven Dupré. Hij mocht tijdens  het Strip Turnhout-festival een beeldje van Marc Sleens Adhemar in ontvangst nemen, alsook een  geldbedrag van 12.500 euro. “De bekroning voor iemand die al van kindsbeen met striptekenen bezig is en wiens talent en veelzijdigheid tot ver buiten onze landsgrenzen wordt erkend”, aldus Vlaams minister van  Cultuur Joke Schauvliege.

Steven Dupré maakt al een kwarteeuw strips met eigen reeksen als ‘Wolf’, ‘Sarah en Robin’ en ‘Coma’. De  laatste jaren werkte hij vooral voor het buitenland, en maakt hij strips met Didier Alcante (‘Interpol’) en Alexandre Astier (‘Kaamelott’).  Dupré neemt daarnaast ook deel aan groepsprojecten als ‘Pandora’s Box’ en ‘De herinnering aan Abraham’. In september verschijnt het eerste deel  van zijn nieuwe grote eigen project ‘Midgard’.

Volgens de jury is Dupré een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip. “Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland. Hij vertoont vakmanschap in alle facetten van het metier, zijn tekeningen zijn secuur, stralen een grote naturel uit en hebben nooit aan kwaliteit ingeboet. Ook als scenarist beheerst hij de kunst om zijn publiek mee te voeren naar een levensecht, parallel universum in fijnzinnige verhalen met vooral veel diepgang.”

Niet alleen Steven Dupré viel in de prijzen. De Nederlandse stripauteur Michiel van de Pol won de Willy Vandersteenprijs voor beste Nederlandstalig beeldverhaal met zijn album “Terug naar Johan”

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.