De Waalse striptekenaar Philippe Delaby is op 53-jarige leeftijd overleden. Delaby verwierf vooral bekendheid met zijn reeks “Murena”, een strip over het antieke Rome in de eerste eeuw na Christus. Hij kreeg gisterennacht een hartinfarct.

(c) Dargaud

(c) Dargaud

“Met diepe droefheid hebben we het overlijden vernomen van Philippe Delaby. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en zijn vrienden”, meldt uitgeverij Dargaud op Twitter. Vorig jaar werd de succesvolle tekenaar nog bekroond met het Gouden Potlood op het Stripfestival van Middelkerke.

Delaby is in 1961 geboren in Doornik. Zijn eerste striptekeningen worden in 1987 gepubliceerd in het Franstalige weekblad Tintin. In 1993 tekent hij “Bran”, een verhaal van J.-L. Vernal over een jonge Galliër. Een jaar later publiceert hij bij uitgeverij Le Lombard samen met romanschrijver L. Delisse “De poolster” (“L’étoile polaire”), een middeleeuwse thriller met fantasy-elementen.

In 1997 start hij samen met scenarist en veelschrijver Jean Dufaux “Murena” op, een historische stripreeks die zich afspeelt in de periode dat keizer Nero over het Romeinse rijk heerst. De reeks wordt uitgegeven door Dargaud en valt meermaals in de prijzen. Onder meer de realistische weergave van Rome en de vele extra historische informatie die erin verwerkt is, leveren de reeks veel fans en erkenning op.

Het negende album van “Murena” verscheen afgelopen jaar. Hoe het nu voort zal gaan met de stripreeks, is onduidelijk. Delaby werkte ook mee aan “De klaagzang van de verloren gewesten”, een reeks bedacht door Jean Dufaux en Grzegorz Rosinski, de tekenaar van Thorgal.

Meer lezen? Cobra.be

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.