maurice_rosy

Maurice Rosy overleden

Maurice Rosy, die bekend stond om zijn eenvoud, tekende zijn autobiografie in stripvorm. Die zal in het tweede semester bij Dupuis verschijnen in het kader van de 75ste verjaardag van Robbedoes

De Belgische illustrator en stripscenarist Maurice Rosy is zaterdag in zijn woning in Parijs “vredig” overleden. In zijn loopbaan werkte hij voor Dupuis, Franquin en Roba, de grootste uitgeverijen in de Franstalige stripwereld. De geestelijke vader achter ‘Bollie en Billie’ werd 85 jaar.
Maurice Rosy werd geboren op 17 november 1927 in Fontaine l’Evêque (Charleroi). Uitgever Charles Dupuis neemt hem in 1954 in dienst als “ideeënman” en belast hem kort daarna met de verantwoordelijkheid voor de tekenafdeling. Daar verwierf hij naam als scenarist achter erg populaire reeksen als Robbedoes (‘De dictator en de paddestoel’ en ‘De piraten van de stilte’), Bollie en Billie, Tif en Tondu of Jerry Spring.

In 1956 wordt de creatieve duizendpoot -hij was ook jazzpianist- aangesteld als artistiek directeur van Dupuis, de uitgeverij van Robbedoes. “Samen met hoofdredacteur Yvan Delporte, is hij de architect achter de gouden periode van het blad”, benadrukt Dupuis.

Tiff en TonduIn het midden van de jaren 70 kiest Rosy voor een ander leven en verlaat Dupuis. België ruilt hij voor Parijs om enkel te gaan leven van zijn tekeningen. Hij neemt deel aan tal van reclamecampagnes (SNCF, Malabar), tekent voor de Franse pers (Le Monde, Paris-Match) en publiceert jeugdalbums tot begin deze eeuw voor Bayard, Bordas en Nathan.

Maurice Rosy, die bekend stond om zijn eenvoud, tekende zijn autobiografie in stripvorm. Die zal in het tweede semester bij Dupuis verschijnen in het kader van de 75ste verjaardag van Robbedoes.

Bron: Diverse media

Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.