De Belgische striptekenaar Eddy Paape, onder meer bekend voor zijn SF-stripreeks ‘Luc Orient’ en zijn avonturenserie  ‘Flip Flink’, is zaterdag in Brussel op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte uitgeverij Le Lombard bekend in een  communiqué.

De op 3 juli 1920 in Grivegnée in de povincie Luik geboren Edouard ‘Eddy’ Paape studeerde tekenen aan de Sint-Lukasacademie in Brussel. Op 22-jarige leeftijd werke hij samen met grote namen als Franquin (Guust Flater), Morris (Lucky Luke), Roba (Bollie en Billie) en Peyo  (De Smurfen) als animator in de CBA-studio. Drie jaar later, nadat de studio haar deuren had gesloten, wordt hij kunstschilder, maar keert  terug naar zijn vroegere collega’s bij uitgeverij Dupuis.
strip Turnhout - eddy paape

 

Hij maakte illustraties voor het damesblad ‘Bonnes Soirées’, assisteert Jijé (Joseph Gillain van onder meer ‘Jerry Spring’), schept ‘De  Verhalen van Oom Wim’ en publiceert een one shot over detective ‘André Lefort’. Als Jijé vertrekt, mag hij diens reeks ‘Jan Kordaat’  overnemen. Daar werkte hij tussen 1946 en 1954 aan met bekende scenaristen als Jean-Michel Charlier en Yves Duval. In 1958 begon hij  met Charlier aan de stripreeks ‘Flip Flink’ (13 albums), die verscheen in het weekblad Robbedoes.

In 1967 stapt Eddy Paape over naar Le Lombard. Hij realiseert samen met scenarist Greg, de toenmalige hoofdredacteur van het weekblad  Kuifje, de sciencefictionreeks “Luc Orient” (18 albums), vervolgens ‘Tommy Blanco’, ‘Yorik’, ‘Udolfo’, de fantasy-strip ‘Les jardins de la  peur’, ‘Carol Detective’ en opnieuw met Greg ‘Johny Congo’. Eddy Paape gaf van 1960 tot 1980 ook les striptekenen aan Sint-Lukas en de  Academie van Schone Kunsten van Sint-Gillis in Brussel. http://www.lombard.be/actualites-news-bd/

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.