William Vance, de Belgische tekenaar van het legendarische XIII, is op 82-jarige leeftijd overleden. Vance, in Anderlecht geboren als William Van Cutsem, was een monument in de stripwereld.

Bij zijn bekendste werken horen Bruno Brazil, een elfdelige reeks over een geheim agent, en Bob Morane. Samen met de Belgische scenarist Jean Van Hamme creëerde hij in 1984 de XIII-avonturenserie. Het is vooral die serie die van hem een van de belangrijkste tekenaars in de hedendaagse strip maakte.

Vooral in de jaren 90 is de XIII-serie erg populair. De strips worden in twintig landen uitgegeven en nemen miljoenen lezers mee in de zoektocht van het hoofdpersonage dat aan amnesie lijdt en probeert zijn identiteit te achterhalen. In 2008 en 2011 worden de strips zelfs vertaald naar twee televisieseries.

In 2007 tekent Vance zijn laatste nummer in de XIII-reeks. Sinds 2011 gaat de reeks voort in de handen van scenarist Yves Sente en tekenaar Youri Jigounov. Een jaar eerder was Vance gestopt met tekenen omdat hij leed aan de ziekte van Parkinson.

In 2005 won Vance de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, beter bekend als de Bronzen Adhemar, en in 2009 werd hij ereburger van Brussel.

Meer lezen:

vrt nws

 

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.