De evolutie van de hedendaagse Belgische strip

(zucht) Ooit was België in Europa hét stripland bij uitstek met ronkende namen als Franquin, Vandersteen of Hergé. Ondertussen heeft Frankrijk de fakkel overgenomen. (Woef!) Maar de laatste jaren beweegt er wat in dit kleine landje. Stripjournalist en schrijver Geert De Weyer schetst in anderhalf uur de evolutie van het Belgische stripwezen.

Met veel illustraties aan zijn zij gaat hij in op de vraag waarom Vlaanderen betere cartoonisten voortbrengt dan Wallonië, en waarom De dikke Van Dale dringend zijn oude definitie van het woord ‘cartoon’ mag opbergen. Verder heeft hij het over de evolutie van de vrouw in de strip. Immers, om maar een voorbeeld te geven: in de periode 1938 – 1963 kwamen in het blad Spirou/Robbedoes slecht 43 vrouwen tegenover 1.548 mannelijke helden.
Sterker: het was verboden om hun vormen te tekenen. (aaaaaarrrrgll) Censuur was overal. Vrouwen, zelfs met dikke winterjas aan, stonden voor de censoren gelijk aan seks. Anno 2007 is de censuur nergens meer. Verder heeft De Weyer het ondermeer over de hedendaagse literaire strip en de graphic novel, de zich van de oude school afzettende nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs, de trage maar gestage opkomst van de manga en het door hemzelf verguisde commerciële succes van de waspoederstrips, (ééék!) een typisch Vlaams product dat -duizend bommen en granaten- de stripwereld verkleutert. Een illustratieve (kritische) lezing met tempo (vroooaaaaaar!) over de Negende Kunst in België.

Afbeelding copyright Kim Duchateau

 

Spreker : Geert De Weyer (°1968) is auteur, journalist, festivalprogrammator en curator.

Hij werkt(e) voor o.a. Humo, De Morgen, De Standaard, P-Magazine, De Tijd en sporadisch voor buitenlandse bladen als VPRO-Gids, Het Parool, Zens, Rolling Stone en Groene Amsterdammer. Sinds vijftien jaar is hij als (strip-)journalist verbonden aan De Morgen en daarnaast verzorgde hij jarenlang een wekelijkse striprubriek op Radio 1. Hij schreef België Gestript (Lannoo, 20O5), het interviewboek William Vance (Stripschrift, 2005) en 100 Stripklassiekers (Atlas, voorjaar 2008). Sinds 2004 is hij redacteur van het jaarlijkse stripjaarboek (Sherpa). Hij was mede-organisator, curator en programmator van Strip Turnhout 2005, het grootste stripfestival van België. Hij is geestelijk vader van de Debuutprijs van de stad Turnhout (Blikken Biebel) en de StripPersPrijs, de jaarlijkse prijs van de Vlaamse en Nederlandse stripcritici. Geert De Weyer woont en werkt in Antwerpen.

Nou moe : duizend smurfen en granaten ? is een reizende produktie van cc De Kern die volgend seizoen ondermeer te zien zal zijn in Bibliotheek Zwijndrecht, bibliotheek Tessenderlo, Bibliotheek Couwelaar,  Gemeenschapscentrum De Bunder, Bibliotheek Park, Bibliotheek Permeke, Bibliotheek Hohboken, Bibliotheek Arena, cc De Werf, coStA, …

Praktische informatie:

•    Dinsdag 16 september 2008 – van 20 tot 22 uur  – Kasteel Steytelinck, Le Grellezaal
•    Leeftijd: 14+
•    Aantal: max. 30 personen
•    Deelnameprijs: 5 €
•    Reservaties: CC De Kern, Kern 18 – 2610 Wilrijk, 03/821.01.36  (ma t/m vr 9 tot 16 uur, di & DO tot   18.30 uur) of  www.antwerpen.be/dekern

KASTEEL STEYTELINCK     SINT-BAVOSTRAAT 20, 2610 WILRIJK
LE GRELLEZAAL (1STE VERDIEPING)

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.