Alex’ krijgt een nieuwe stripreeks naast zich. In ‘Alex Senator’ is de Romein een 54-jarige senator.

Alex SenatorDe stripheld Alex, het bekendste personage van de Franse stripmaker Jacques Martin (1921-2010), krijgt een tweede leven. In een spin-off van de reeks, die zich ten tijde van het Romeinse rijk afspeelt, krijgt de pientere jongeman een verouderingskuur.

Het eerste album in de nieuwe reeks Alex Senator , ‘De adelaars van Merula’, speelt zich af in 12 voor Christus, tijdens het bewind van keizer Augustus. De dan 54-jarige Alex blijkt het ondertussen tot senator geschopt te hebben.

De nieuwe reeks staat volledig los van de hoofdreeks, die gewoon blijft verschijnen. Ze komt uit de koker van de scenariste (en latiniste) Valérie Mangin, die op vraag van uitgeverij Casterman naar nieuwe manieren zocht om het personage levend te houden.

Sinds 1998 wordt Alex geschreven en getekend door verschillende tekenaars en scenaristen – de Brugse tekenaar Ferry Van Vosselen nam onder meer een album voor zijn rekening. De verkoop daalt, maar blijft aanzienlijk. Al moest Alex de voorbije jaren andere, modernere stripreeksen met een Romeinse setting laten voorgaan als De adelaars van Rome en vooral Murena .

Alex Senator laat de wat stijve, soms zelfs houterige tekenstijl van Martin los en heeft duidelijk de ambitie om zich met Murena te meten, terwijl er ook duidelijk aanwijsbare invloeden zijn van de televisieserie Rome . Het is allemaal een flink pak minder braaf dan de moederreeks, al blijft ook Alex Senator in de eerste plaats een ernstige avonturenstrip.

Alex Senator laat de wat stijve, soms zelfs houterige tekenstijl van Martin los en heeft duidelijk de ambitie om zich met Murena te meten, terwijl er ook duidelijk aanwijsbare invloeden zijn van de televisieserie Rome

Mangin liet zich inspireren door wat de voorbije decennia in de VS gedaan werd met figuren als Batman, die eveneens een hele make-over kregen. Alex werd niet alleen dertig jaar ouder, in Alex Senator heeft hij ook een zoon, Titus. Enak, zijn reisgezel in de moederreeks, blijkt al jaren vermist. Diens zoon Khephren maakt wel zijn opwachting, als beste vriend van Titus.

‘Tot onze verbazing was iedereen meteen gewonnen voor ons voorstel, ook de kinderen van Martin’, zegt Valérie Mangin. ‘En we kregen bovendien veel vrijheid.’

De originele stripreeks Alex verscheen voor het eerst in het weekblad Kuifje in september 1948. De tekenaar, de uit de Vogezen afkomstige Jacques Martin, liet zich inspireren door de op dat moment al twee keer verfilmde roman Ben Hur , en door de historische roman Salammbô van Gustave Flaubert.

De reeks werd meteen een van de sterkhouders van het blad, en bleef verschijnen – ook nadat Martin vanaf 1953 in de tekenstudio van Hergé was gaan werken. Martin verkocht bij leven twintig miljoen albums. Vooral van Alex , maar ook Lefranc vond een ruim en breed publiek.

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.