deverzoening1Onze huistekenaar Steven de Rie is genomineerd voor de nieuwe stripprijs ‘de Plastieken Plunk’. Hieronder vind je een intervieuw met Steven uit Stripelmagazine. Je kan hem alvast steunen door voor hem te stemmen op de website van de Plastieken Plunk.

 

 

Uit alle Plots’en die in 2007 verschenen zijn werd jouw strip er uit gepikt en bij de genomineerden gesmeten: wat voor gevoel geeft je dat? Steven De Rie: “Een prima gevoel natuurlijk. Ik ben er erg vereerd mee, een nominatie is ook al een prijs eigenlijk dus dat heb ik al binnen.” Uit ons interview van eind vorig jaar met je bleek dat de strip al een serieus verleden achter de rug had: heb je er na de publicatie in Plots veel reactie op gekregen? “Nee, maar ik signeer ook niet zoveel op stripbeurzen momenteel en zit ook eigenlijk weinig of nooit op forums of zo. Ze zouden dus al op mijn deur moeten komen kloppen voor ik iets merk.” De strip is in het zwartwit; zou het ook gewerkt hebben mocht je het ingekleurd hebben? “Ik heb het indertijd echt gemaakt met zwartwit publicatie voor ogen. De tekeningen zoals ze nu zijn, zouden wellicht niet zo sterk blijven in kleur. Maar vooral, het zou een heidens karwei zijn om al die details in te kleuren.. Ik voel me zelf in ieder geval niet geroepen om het in te kleuren.” deverzoening3

 

Wat is de grootste moeilijkheid om een ‘song’ te verstrippen?
“Goh, ik vond het niet zo moeilijk. Het is gewoon anders. Het is geen verhaal wat je vertelt, maar een gedicht dat je in beelden omzet. Heel intuïtief dus. Maar heel fijn om te doen als het een lied is waar je een band mee hebt. Ik denk dat het zoiets is als een zanger die een klassieker interpreteert. Lekker. Wel is het even puzzelen wat je met het reffrein doet, zo’n heel stuk meermaals terugkerende tekst is een gegeven dat je in een “gewoon” scenario niet veel tegenkomt. Maar ook dat heeft wel iets. Ik heb het in dit geval overboord gezet, want ik vond dat het geheel meer vaart had zonder die herhalingen. Maar de tekst, als tekst zélf, is er wel wat door verarmd. Ach ja..”

The Cross

Zijn er eigenlijk nog zo van die songs die verstripbaar zijn en waar jij je tanden in wil zetten? “OOOOHH JAWEL ! En dat ga ik lekker niet zeggen, voor het geval ik dat ook echt eens wil doen, en dus best geen andere mensen op ideeën breng. Trouwens, ik héb al andere songs verstript.. In dat doodlopende straten -boekje (nr 5) waar “De verzoening” oorspronkelijk instaat, staat bijvoorbeeld ook “The cross” van Prince. Daar heb ik trouwens een verhaalstructuur voor bedacht waar ik nog altijd fier op ben. De tekst van Prince gaat over hollisme. Dat alles in deze wereld verbonden is. Ik heb dat in beelden omgezet door te zorgen dat elk kadertje van die verstripping eigenlijk een detailuitsnede, een fragment, van een grote poster is die ook de finale is van “The cross” (en middenpagina is van dat boekje). Ik had zoiets althans nog nooit gezien, vandaar mijn trots.”

 

thecross

Hoe hoog schat je je kansen in en wie ga je bedanken bij je overwinningsspeech?
“Dat vind ik echt heel moeilijk in te schatten. Aan de ene kant ben ik nog altijd heel tevreden van “De verzoening” anderzijds ben ik niet echt een gekende auteur, niet echt “hot” en met zo’n internet-voting denk ik dat dat toch ook wel meetelt.. Ach, we zullen wel zien. Wie ik ga bedanken? Bwoah, dat zie ik wel ALS het zover komt. Frank Boeijen al zeker, het is een mooie tekst.. Maarre.. De wedstrijd als happening zélf, en of er zo wat aandacht voor de nieuwe generatie wordt gegenereerd, is het belangrijkste. En daar doen jullie al mooi aan mee. Waarvoor bij deze alvast dank.”

The King is Death

Mogen we in de toekomst nog strips van je verwachten in Pulp Deluxe/Plots of nog iets anders?
“Oh ja hoor, ik heb nog genoeg ouwe troep liggen. (lacht) Nee, zo bedoel ik het niet. Maar door de jaren heen heb ik echt hopen materiaal gemaakt waar nog vanalles mee kan. Zo was Peter Moerenhout geïnteresseerd om de uitgebreide versie van “The King is Death” te publiceren in Plots. Dat is een kort verhaal dat ooit in mijn “Stille Getuige”-comic bij het Stripschap stond. Ik vond toen al dat dat meer ruimte nodig had en heb daar een stuk of vijf pagina’s bijgetekend en het nodige hertekend. Plus een cover/poster, die ik recent heb ingekleurd. Peter zou echter de strip zélf ook graag in kleur hebben, en poeh, dat kan nog wel even duren voor dat af is. Maar het komt er zeker, het is tenslotte in zwartwit al volledig klaar.

En op stripgebied heb ik nog plannen zat, maar ja, tijd he.. Dat is een beetje het probleem als kleine, zelfstandige broodtekenaar. Maar goed. We doen ons best…”

 

 

Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.