“Ongderdduuzend boemme en granaote!” Op 15 oktober, vlak voor de Boekenbeurs, brengt uitgeverij Casterman D’avontuere van Keufke – De Juwiejele van Bianca Castafiore uit. Oud-journalist Paul Goris en muzikale duizendpoot David Davidse maakten deze Antwerpse vertaling van Kuifje. Dat was geen eenvoudige klus, volgens rasechte Antwerpenaar Goris. “Er bestaat geen Antwerpse spelling, dus moest ik die uitvinden. Normaal gezien worden er veel trema’s en accenten gebruikt om het dialect weer te geven. Maar ik heb geprobeerd dat te vermijden om de tekst zo leesbaar mogelijk te maken. We hopen dat de strip ook voor niet-Antwerpenaren verstaanbaar is. Daarom hebben we er een verklarende woordenlijst bijgevoegd.”

Uit: De Morgen van 13/08/2008 door Natalie Gielen

Van de strip zullen 12.000 exemplaren gedrukt worden. Dat is veel voor een hardkartonnen strip, maar dialectversies van Kuifje zijn erg populair, zegt uitgever Guy De Jonckheere. Kuifje verscheen onder andere al in het Brussels (Brussels-Frans en Brussels-Vlaams) en Oostends.
“Kuifjeverzamelaars in Wallonië, Frankrijk, Zwitserland en Québec zullen ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in de Antwerpse vertaling. Voor hen is dat een collector’s item”, zegt De Jonckheere. Minstens 2.000 exemplaren zijn bestemd voor over de taalgrens. “Maar los van die markt verkopen dialectuitgaven van Kuifje bij ons ook erg goed”, aldus De Jonckheere. Et doenker Ejland, de Oostendse versie van De Zwarte Rotsen, moest zelfs herdrukt worden omdat men de vraag ernaar onderschat had.
Daarom heeft de uitgeverij plannen om Kuifje en kapitein Haddock ook plat Gents en Hasselts te laten praten. De Jonckheere bevestigt dat er gepraat wordt over een Hasseltse dialectversie van Mannen op de Maan. Die zou in 2009 verschijnen ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de eerste maanlanding.

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.