(Uit De Morgen van  17 november 2007)

Meerdere memorabilia van striptekenaar Hergé, de tekenaar van Kuifje, hebben op een veiling in Parijs de verwachte hoge prijzen gehaald of zelfs overschreden. Het hoogste bedrag werd neergelegd voor een originele buitentekstplaat uit het album ‘Le Crabe aux Pinces d’Or’ (De krab met de gulden scharen), een werk uit 1941 in waterverf en ondertekend in Chinese inkt. De plaat ging van de hand voor 58.000 euro. “Of 70.000 euro met kosten inbegrepen”, aldus Eric Leroy, stripexpert bij Artcurial.
Zeldzaam album
Een andere zeldzaamheid op de veiling was het album ‘Les Aventures de Tintin Reporter du Petit Vingtième au Pays des Soviets’ (Kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930, genummerd en gesigneerd met nummer drie. Verwacht werd dat het 30.000 euro zou opbrengen, maar dat bedrag werd vlot overschreden tot 40.000 euro.

Tekeningen
Een ontwerp voor de cover van het album ‘Les Bijoux de la Castafiore’ (De juwelen van Bianca Castafiore) uit 1963 in Chinese inkt en waterverf was geraamd op 20.000 euro, maar ging uiteindelijk voor het dubbele (40.000 euro) van de hand. Voor een tekening van de Brusselse ketjes Quick en Flupke uit 1932 werd 30.000 euro betaald, de helft meer dan was verwacht.

Nog stripmemorabilia verkocht
Naast werk van Hergé, werden er op de veiling in Parijs nog meer strip-memorabilia verkocht, met name van Giraud, Franquin, Hermann, Uderzo, Bilal, Dupa, Will, Tibet, Greg, Jacobs, Jijé, Morris, Rosinski of Tillieux. In totaal werden 125 loten geveild, die samen 1,3 miljoen euro opbrachten, inclusief kosten.

“Het is de eerste keer dat een veiling van strips zo een hoog bedrag opbrengt”, aldus Eric Leroy. De kopers kwamen uit heel Europa. De meesten kopen de werken om ze binnenshuis op te hangen, meent de organisator. (belga/dm)

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.