Het verhaal

Deze humoristische reeks mogen tekenen was voor mij een voorrecht en een genoegen, en ik dank u dat u mij de gelegenheid hebt hebt willen geven.

Wanneer de dagelijkse strip ‘Calvin &  Hobbes’ in 1985 voor het eerst verscheen in de kranten, veroverden de kleine jongen en zijn knuffeldier meteen de harten van jong én oud over de hele wereld. Op het hoogtepunt van zijn populariteit verscheen de strip in 2400 kranten wereldwijd en bereikte hij miljoenen fans.
Op 31 december 1995 zette tekenaar Bill Watterson de reeks onverwacht stop. De druk om de strip en de figuurtjes van Calvin en Hobbes te commercialiseren, iets waar Watterson van gruwelde, werd te groot. Watterson leidt sindsdien een teruggetrokken leven en vermijdt alle contact met de media.


‘Dear Mr. Watterson’ is een eerbetoon aan het nalatenschap van Bill Watterson. De film vertelt hoe ‘Calvin & Hobbes’ de stripwereld in de jaren ‘80 en ‘90 voorgoed veranderde en hoe de strip sindsdien nog niets aan populariteit heeft ingeboet.

Joel Allen Schroeder

Joel Schroeder (1979) is een Amerikaans filmmaker. In 2002 studeerde hij af van de University of Southern California’s School of Cinematic Arts. Hij groeide op met de verhalen van ‘Casper & Hobbes’ en kon zijn twee passies, de andere zijnde films maken, combineren in deze documentaire. Schroeder kon zijn droomproject waarmaken dankzij het crowdfunding-platform Kickstarter. ‘Dear Mr. Watterson’ was een succesvol Kickstarter-project en bracht bijna 100.000 dollar op, het dubbel van wat Schroeder als vooropgesteld doel had.

Casper & Hobbes – Bill Watterson

‘Casper & Hobbes’ is een humoristische stripreeks van auteur Bill Watterson. De strip verscheen van 18 november 1985 tot 31 december 1995 als krantenstrip in de VS. Op het hoogtepunt van hun populariteit waren de avonturen van ‘Casper & Hobbes’ te lezen in meer dan 2400 kranten verspreid over de hele wereld. Van de zeventien verzamelalbums van ‘Casper & Hobbes’ zijn tot nu toe meer dan 23 miljoen exemplaren verkocht. In tegenstelling tot vele andere stripreeksen, bestaat er geen officiële merchandising van ‘Casper & Hobbes’. Watterson heeft een grote afkeer van de commerciële gedachtegang van de maatschappij. Watterson heeft ook geweigerd om na de stopzetting van de strip in 1995 nog nieuwe strips te produceren. Wat niet altijd evengoed viel bij fans en collega’s.

De eerste strip verscheen op 18 november 1985, en de reeks werd al snel een hit. Binnen het jaar was de strip te lezen in bijna 250 kranten. In april 1987, slechts zestien maanden na het debuut in de kranten, verscheen een artikel over Watterson en zijn werk in de Los Angeles Times, een van de belangrijkste Amerikaanse kranten. In 1986 en 1988 werd Watterson voor ‘Casper & Hobbes’ bekroond tot ‘Outstanding Cartoonist of the year’ (striptekenaar van het jaar) door de National Cartoonist Society (nationale vereniging van striptekenaars). Binnen korte tijd werd de strip ook wereldwijd in vertaling uitgebracht. In 1995 stuurde hij naar de redacteurs van de kranten die zijn strip brachten volgende brief: “Dat zoveel kranten ‘Calvin & Hobbes’ brachten is voor mij een eer, waar ik lang trots op zal blijven, en ik heb u aller steun en begrip gedurende deze laatste 10 jaar ten zeerste weten te waarderen. Deze humoristische reeks mogen tekenen was voor mij een voorrecht en een genoegen, en ik dank u dat u mij de gelegenheid hebt hebt willen geven.”

DVD te koop in ‘t Stripwinkeltje aan € 14,99
Strip te koop aan € 9,99

Share →

Geef een reactie

Logo De LijnMet het openbaar vervoer is 't Vlaams Stripcentrum vlot bereikbaar. Klik op de titel of de afbeelding om naar de routeplanner te gaan.
Lidgeld betalen online? Het kan hier.

Lidgeld betalen online? Het kan hier.